‘Ren je rot’

Iedere maand neem ik je mee op een ontdekkingsreis binnen verantwoord bewegen. Mijn naam is Martin Warren. Al mijn gehele leven ben ik aan het pionieren binnen de medische fitness en livestijl coaching. Ook binnen ons eigen sportinstituut in Hellevoetsluis vind je altijd de nieuwste ontwikkelingen terug.

Volg maandelijks deze inspirerende blog specifiek voor Gezond Management en kijk wat ook gezond bewegen voor jou kan betekenen!

Martin Warren

Inleiding

Hoe komen we in deze lockdown weer verantwoord in beweging? Citaat Rutte; Er komt weer meer ruimte om “De miljoenen Coronakilo’s” eraf te trainen.

Als ondernemer in de fitnessbranche heb ik, i.v.m. de Corona maatregelen, bijna 9 maanden verplicht mijn deuren gesloten moeten houden, wat ontegenzeggelijk wat met me heeft gedaan. Vanuit mijn ervaringen voel ik mee met iedereen die op een of andere manier is getroffen in en door deze crisis. De onwerkelijke en bizarre tijd waar we in terecht zijn gekomen door het COVID virus heeft de afgelopen jaren waarschijnlijk wel een herijking op gebied van gezondheid gegeven. Op meerdere vlakken is het steeds vaker gaan schuren. We zien op lichamelijk en geestelijk gebied, op sociaal maatschappelijk en economisch gebied, dat er problemen op ons af komen.

  1. Fysiek gerelateerde klachten m.b.t. o.a. overgewicht door te weinig beweging,
  2. Psychisch gerelateerde klachten m.b.t. spanningen en stress zoals o.a. Burn-Out klachten,
  3. Ernstig verhoogd ziekteverzuim.
We gingen massaal buiten sporten en thuis trainen

Omdat de binnensport locaties op slot gingen, zijn we de afgelopen twee jaar massaal buiten gaan sporten. Ook het thuis trainen op zolder of in de garage was een veel gehoorde optie. Allerlei alternatieven zoals ZOOM-lessen, online lessen en YouTube filmpjes werden volop gevolgd om maar in shape te blijven. Al deze initiatieven zijn heel goed bedoeld maar zijn ze ook vol te houden? En past deze manier van trainen bij jou beleving rondom sporten maar vooral ook bij jouw belastbaarheid? Uit onderzoek blijkt dat 30-50% niet meer bij een vereniging of fitnesscentrum sport en dat is alarmerend te noemen. Want veilig en verantwoord sporten daar waar gediplomeerde trainers en instructeurs aanwezig zijn zou altijd de voorkeur moeten krijgen. Want jouw gezondheid dient centraal te staan.

De landelijke Beweegnorm

Zitten is het nieuwe roken … een stevige uitspraak echter blijkt steeds vaker dat negatieve gezondheidseffecten ontstaan door te lang stil te zitten. Wanneer je naar de adviezen vanuit de Gezondheidsraad, het ministerie van VWS en het kenniscentrum sport & bewegen kijkt zie je twee richtingen m.b.t. bewegen namelijk, uithoudingsvermogen en kracht. De norm vanaf 2020 is doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende oefeningen, activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen. Elke dag 30 minuten matig tot intensieve inspanning zoals wandelen en fietsen (150 minuten per week). Het bekende “ommetje” of de 10.000 stappen. Langer en intensiever geeft altijd extra gezondheidsvoordeel. Haal jij deze norm?

Een Post- Covid herstelplan m.b.t. het verbeteren van je weerstand

Dat voeding, sport & bewegen en mentale gezondheid een hele belangrijke rol spelen in het verhogen van je weerstand en het verbeteren van je immuunsysteem bij mensen, is al erg vaak aangetoond. Deze drie pijlers zijn van groot belang om op holistisch vlak een totaalplan te maken om je te coachen naar een gezondere leefstijl. Iedereen is hierin uniek en elk trainingsprogramma zal ook altijd individueel worden gemaakt. Alles draait om de belasting en jouw belastbaarheid. Dat Gezond Management een belangrijke rol kan vervullen in het verbeteren van de balans tussen deze drie pijlers is een feit en heb je waarschijnlijk al zelf ervaren.

Sport en bewegen is gezond, maar doe het wel verantwoord!

De urgentie wordt als maar groter om stappen te ondernemen om te beginnen met sporten en daarna de discipline te behouden om te blijven sporten. Echter zal de invulling en keuze van wat te doen qua sportinvulling wel zo goed mogelijk bij jouw interesses moeten passen anders hoe je het waarschijnlijk toch niet lang vol. In verbinding zijn en blijven met datgene wat jij echt leuk vind is wel belangrijk. In ons fitnesscentrum willen wij een bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van het leven van onze klant. We zien steeds meer mensen die vooral trainen vanuit gezondheidsoverwegingen maar maken wel een keuze die bij hen past. Wij creëren een sportomgeving waar veilig en verantwoord gesport kan worden en met het toepassen van de drie pijlers, voeding, sport & bewegen en mentale gezondheid komen de resultaten vanzelf. Veilig en verantwoord sporten daar waar gediplomeerde trainers en instructeurs aanwezig zijn zou altijd de voorkeur moeten krijgen …

Want jouw gezondheid dient centraal te staan.

Sportieve en warme groet,
Martin Warren

Binnenkort volgt het eerste verhaal over verantwoord bewegen Terug